Co je PG a VG?

Propylenglykol (PG) a rostlinný glycerin (VG) jsou základními složkami většiny e-liquidů. PG má silné nosné vlastnosti a je známé pro svou schopnost přenášet chutě. VG naopak má hustší konzistenci a produkuje více páry. Porozumění jejich vlastnostem vám pomůže lépe pochopit, jak ovlivňují váš zážitek z vapování.

Kde se vzalo PG/VG

PG (propylenglykol) a VG (rostlinný glycerin) jsou organické sloučeniny, které mají široké využití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. V e-liquidech fungují jako základní součásti, které umožňují nesení nikotinu a příchutí. Díky svým vlastnostem jsou klíčovými složkami pro vytváření konzistence e-liquidu a produkci páry při vapování. Porozumění jejich charakteristikám je zásadní pro správné dávkování a vytváření požadovaného vaping zážitku.

K čemu je VG a PG dobrý?

PG (propylenglykol) má silné nosné vlastnosti a je známé svou schopností přenášet chutě. Naopak VG (rostlinný glycerin) má hustší konzistenci a produkuje více páry. Kombinace obou těchto složek umožňuje vytvoření ideální rovnováhy mezi preferovanou chutí a hustotou páry při vapování. Díky možnosti manipulace s poměrem PG a VG můžete přizpůsobit svůj zážitek z vapování tak, aby vyhovoval vašim individuálním preferencím a potřebám.

PG – propylenglykol

PG (propylenglykol) je bezbarvá a bez zápachová kapalina, která produkuje menší množství páry než VG (rostlinný glycerin). Je oblíbená pro své schopnosti nesení chutí a rychlejší absorpci v těle. Díky těmto vlastnostem je často používána v e-liquidech jako základní složka pro přenášení příchutí a nikotinu.

Jaký poměr PG a VG?

Výběr poměru PG a VG ovlivňuje jak chuť, tak i množství vytvářené páry. Zde je přehled různých poměrů PG a VG a jejich vlivů na vaping:

VG

PG

Výsledný efekt

70 %

30 %

Fajn chuť a zároveň slušná pára

50 %

50 %

Parádní chuť, menší hustota páry

80 %

20 %

Hustější pára na úkor chuti

30 %

70 %

Silná chuť na úkor hustoty páry

Vyberte si poměr PG a VG podle vašich preferencí a užijte si vaping přesně podle svých představ.