Příčiny protékání e-cigaret

Není neobvyklé, že se nadšenci vapingu setkají s problémem netěsnící elektronické cigarety. Co dělat, když pod systémem protéká? Je možné příslušenství opravit vlastníma rukama? Pojďme se s tím vypořádat.

Důležité: Než se pustíte do odstraňování netěsnosti, ujistěte se, že vape netěsní. Začátečníci si často pletou hojnou kondenzaci s unikající kapalinou. Kondenzace se tedy obvykle objevuje v náustku a pod ním v důsledku vypařování liquidu. Snížení nadměrné vlhkosti je poměrně jednoduché. Po uvolnění tlačítka inhalujte ještě 0,5 sekundy. Pokud se nejedná o kondenzaci, zjistěte, odkud kapalina uniká. K odstranění úniku je nutná diagnostika.  

Proč mi vape protéká přes přívod vzduchu (airflow)?

Vyfukovací otvor je systém elektronické cigarety, který je zodpovědný za přívod proudu vzduchu k žhavící hlavě vapu. Existuje několik důvodů, proč kapalina uniká z vyfukovacího otvoru:

V důsledku nesprávného doplňování e-liquidu do zařízení. Nádržka je uzavřená. Když se nádržka naplní e-liquidem, dojde k porušení její těsnosti. V důsledku toho kapalina vytéká přes vyfukovací otvor. Jedná se o případ, kdy nejsou dodržena doporučení výrobce pro údržbu příslušenství.

Nesprávně umístěná vata. Vatový knot je zodpovědný za přívod kapaliny do vaporizéru. Pokud není vata v atomizéru umístěna správně, může kapalina unikat systémem airflow.

Pokud kapalina vytéká přes airflow, je třeba nejprve zkontrolovat neporušenost pouzdra/podu. V případě mechanického nárazu se v důsledku nárazu příslušenství mohou na vnitřních částech zařízení objevit mikroskopické praskliny. V takovém případě může e-liquid vytékat ven, a to i přes přívod vzduchu.

Špatný stav těsnění. Opotřebované gumičky nejsou schopny zajistit těsnost spojů. Kapalina může prosakovat všemi otvory, včetně systému přívodu vzduchu.

Proč dochází k porušení těsnění?

Cartridge ve vapech je plastový zásobník s e-liquidem uvnitř. Taková nádobka může být na opakované použití nebo na jedno použití. Modely pro opakované použití se plní tekutinou podle potřeby. A vyměnitelné prvky jsou jednorázové cartridge, které se vyměňují, jakmile dojde e-liquid.

Existuje několik důvodů, proč dochází k protékání cartridge/podu:

  • Nekvalitní cartridge;
  • použití nevhodného liqidu pro daný výrobek - e-liquid je příliš tekutý, s nízkou viskozitou;
  • mechanické poškození cartridge;
  • nesprávné používání elektronické cigarety - prudké a hluboké potahy, které trvají déle než pět sekund;
  • nesprávné doplňování e-liquidu.

Proč dochází k protékání cartridge

Problém se můžete pokusit vyřešit sami. Při nejmenším správně vapujte bez dvojitého potahování. Pokud tomu tak není, nádržku vyčistěte. Zkontrolujte, zda na přístroji nejsou praskliny, které mohou být příčinou netěsnící cartridge. Při plnění cartridge nenaplňujte více než 75-80 %. Pokud kupujete cartridge, které nelze znovu naplnit, objednejte si je u důvěryhodného prodejce.   

Proč dochází k úniku z atomizéru?

V e-cigaretě je to právě atomizer nebo-li žhavící hlava a je zodpovědný za generování husté, aromatické páry. Funguje na principu lékařského inhalátoru. Během potahování se baterie nabíjí, atomizér se zahřívá a tekutina se odpařuje.  

Hlavními příčinami protékání atomizéru jsou:

  • nesprávné umístění vatičky, které způsobuje únik kapaliny;
  • opotřebovaná těsnění způsobují únik kapaliny přes spoje.
  • V prvním případě lze problém odstranit správným položením vatičky. Pokud se jedná o těsnění, která ztratila svou pružnost a těsnost, je třeba je vyměnit.

Je možné najít část, která netěsní? Každý spolehlivý výrobce samozřejmě nabízí kvalitní mody s baterií, které netečou. Současně se ale každé, i to nejspolehlivější příslušenství dá poměrně snadno poškodit, když nedodržíte pravidla provozu. Proto nelze říci, že výrobky konkrétní značky zaručeně netečou.