Proč e-cigareta může vybuchnout?

Elektronické cigarety dnes nejsou žádnou vychytávkou, ale doplňkem, který mnoho lidí používá k relaxaci a chuťovému zážitku. Média však nepřestávají informovat o tom, že vapy v rukou vapujícího vybuchne a způsobují nenapravitelné škody na zdraví. Proč k tomu dochází? Je pravda, že baterie z lithium-iontové elektronické cigarety mohou výbuch vyvolat každou chvíli? Pojďme se na to podívat.

Proč baterie e-cigarety může vybuchnout: hlavní důvody

Baterie je nedílnou součástí elektronické cigarety a mění zařízení v mobilní přístroj. Zároveň je to právě baterie, která může způsobit výbuch, pokud je zařízení nesprávně používáno.

A to vše proto, že princip fungování vape zahrnuje zahřívání vaporizéru a e-liquidu. Vysoké teploty mohou poškodit izolace. V důsledku toho dochází ke zkratu. Plyn přítomný v tělese se vznítí jiskrou. Dojde k výbuchu. To znamená, že stejně jako u jiného zařízení napájeného bateriemi - chytrého telefonu, tabletu nebo dokonce notebooku - je výbuch e-cigarety explozí nekvalitní, poškozené baterie. Podívejme se trochu podrobněji, co je tím myšleno:

  • Zkratování baterie. Zapnutí boxmodu nebo pod systému (stisknutí startovacího tlačítka) vede k obnovení obvodu mezi "plusem" a "mínusem" baterie. Do žhavící hlavy zařízení je přivedeno napájení. Takto funguje každá elektronická cigareta. Pokud však póly baterie nejsou během vapování propojeny, energie se nespotřebovává, dochází ke zkratu.
  • Co může způsobit zkrat? Jakékoli kovové předměty - klíče, mince, hřebík, které se spolu s vapem omylem objevily v kapse nebo tašce. Ty se nešťastnou shodou okolností stanou vodičem, který omylem propojí póly baterie a způsobí zkrat. Toto riziko hrozí, pokud je e-cigareta nošena bez speciálního pouzdra.
  • Nevhodné baterie. Mnoho majitelů e-cigarety při opravě nebo modernizaci přístroje instaluje baterii neodpovídající jmenovitému výkonu. Pokud atomizér vyžaduje větší proud, než baterie poskytuje, dojde k jeho přehřátí, které se stane příčinou roztavení izolátoru a následného výbuchu.
  • "Zbylé" a poškozené baterie. Pokud potřebujete baterii vyměnit, obraťte se pouze na důvěryhodné servisní středisko nebo do specializovaneho obchodu s e-cigarety. A náhradní díly kupujte od spolehlivého dodavatele. Ostatně bezohlední mistři mají praxi v instalaci padělaných nebo použitých baterií, které vyextrahovali z vadných mechmodů/zařízení.  V takovém případě není možné zaručit bezpečnost příslušenství.
  • Nesprávné nabíjení. Mezi vzácnými příčinami výbuchu vapy stojí za zmínku nesprávné nabíjení. Někdy uživatelé používají k nabíjení elektronických cigaret "neoriginální" kabel. To je něco, z čeho se baterie může "přebít", stát se nestabilní. Tím pádem vybouchne. Prozkoumejte podrobněji: Jak správně dobíjet elektronickou cigaretu.

Jak se vyhnout výbuchu e-cigarety

  1. Kupujte vapy a součásti od důvěryhodného dodavatele.
  2. Nezapomeňte si přečíst návod k použití a řídit se jím.
  3. Používejte originální nabíječku.
  4. Odmítněte používat vadné zařízení. Pokud slyšíte divné praskání, elektronická cigareta v rukou velmi teplá, teče, neměla by se zapínat.
  5. Kupte si pouzdro na elektronickou cigaretu, pokud existuje.
  6. Zařízení neotevírejte, neinstalujte díly, pokud nemáte technické dovednosti a nejste specialisté v oblasti oprav elektronických zařízení.

V jakých případech může vape explodovat: mýtus a pravda

Ze všech výše uvedených skutečností můžeme vyvodit závěr, že vznícení elektronické cigarety není mýtus. Tento problém je však značně přehnaný. Miliony uživatelů se rozhodly pro vapy, ale k explozi boxmodu dochází pouze v 0,0000001 % případů. Při správném používání se může nebezpečně chovat pouze jedno zařízení z 10 milionů.

A humbuk kolem těchto skutečností se vysvětluje tím, že takové příběhy jsou neobvyklé a dokonale se "prodávají" na sociálních sítích a v médiích. Jeden titulek "Vape exploduje v ústech" umožňuje přilákat čtenáře, vyvolává negativní emoce, reposty a komentáře. Každý rozumný uživatel jim však nebude věnovat pozornost, protože tento příběh lze připsat jakémukoli bateriovému zařízení.