Proč můj vape "plive"? Lze to opravit

Plivání během potahování kazí požitek z vapování. Narušují chuťový vjem liquidu, horké kapky náplně vám mohou dokonce popálit rty a jazyk. Vapování s takovým pliváním je poměrně obtížné, a pokud v něm budete pokračovat, časem se objeví pálení žáhy, nevolnost a další nepříjemné příznaky. Příčin takového jevu může být několik. V tomto článku se pokusíme pochopit, proč vape plive, a také vám poradíme, jak se tomu vyhnout. 

Proč vape pravidelně plive nebo prská: analyzujeme možné příčiny

Proč tedy e-cigareta plive e-liquidem? Podívejme se na nejčastější důvody.

Nesprávný výkon

Pokročilá zařízení mají několik nastavení a ovládacích prvků, aby si uživatel mohl nastavit například pohodlný výkon. Pokud máte právě takovou e-cigaretu, musíte si nastavenou hodnotu hlídat. Pokud je wattáž příliš nízká, zvyšuje se riziko prskání. Je to jednoduché - teplota nestačí k zahřátí kapaliny a tedy k tvorbě páry.

Chcete-li zjistit, jaký bude vhodný rozsah výkonu pro vaše zařízení, najdete to v návodu, také tato informace může být uvedena přímo u regulátoru teploty. 

Pokud je nastavení výkonu správné, ale plivání pokračuje, trochu jej zvyšte. Když se vám však nelíbí příliš mnoho páry, snížení výkonu není dobré rozhodnutí. V takovém případě bude lepší koupit si jinou e-cigaretu s potřebným potahem.

Krátké potahování

Pokud jste začátečník, pak jste se s největší pravděpodobností setkali s problémem "plivání vapu". Za předpokladu, že jsou všechny parametry nastaveny správně a zařízení nemá žádné viditelné závady, je problémem pravděpodobně špatná intenzita potahování.

Potáhnutí by mělo být rovnoměrné a mělo by trvat 2-3 sekundy. V této situaci bude mít žhavící hlava čas zahřát se ve vaporizéru na požadovanou teplotu. Výsledek - liquid se bude odpařovat rovnoměrně. Nebojte se, pokud se vám to nepodaří hned napoprvé, vapování je otázkou zručnosti. Proto jsou chyby v počáteční fázi zcela normální a neměli byste se jich obávat.

Špatně zvolený e-liquid

První věc, na kterou musíte při nákupu liquidu dávat pozor, je její viskozita. Tento parametr ovlivňuje, jak rychle se kapalina dostane do vaporizéru. Je třeba pečlivě zvážit atomizér, na něm je zpravidla uvedena hodnota VG. Právě koncentrace glycerinu ovlivňuje viskozitu. Čím vyšší je procento VG, tím je liquid méně tekutý, což znamená, že do vaporizéru vstupuje pomaleji. To zase snižuje pravděpodobnost "plivání".

Věnujte pozornost také návodu k použití vašeho přístroje, je v něm jasně uvedeno, jaký druh liquidu, přesněji řečeno jaký poměr PG/VG, by měl být použit. Pokud budete nalévat mnohem viskóznější, POD jednoduše selže. 

Časté používání

Jedním z důvodů, proč POD plive, může být zřídkavé používání. Pokud vapujete jen několikrát denně, je pravděpodobné, že vám prvních pár potahu bude plivat do úst. Řešením je změna liquidu, zvolte viskóznější, ale v rámci parametrů, které jsou vhodné pro váš přístroj. Další možností je vypustit liquid z atomizéru, pokud nevapujete každý den. Přelévání tam a zpět není problém a rozhodně nebude trvat příliš dlouho.

Příliš intenzivní impregnace před použitím

Problémem začátečníků je, že nesprávně určí potřebné množství liquidu a pak přemýšlejí, proč liquidy plive. Zde je vše poměrně jednoduché, pokud je jí příliš mnoho, zvyšuje se riziko prskání během prvních potahů. V tomto případě není těžké situaci napravit - zvýšit počet potahů a doplňovat s dostatkem místa.

Žhavící hlavu je třeba vyměnit

Nezapomeňte, že žhavící hlava je spotřební materiál a je třeba ji včas vyměnit. Pokud tak neučiníte, povede to k tomu, že se dostane do nefunkčního stavu, a to poměrně rychle. Můžete také pozorovat zhoršení výkonu, které se projevuje pomalým odpařováním. Pokud nemáte možnost nebo čas provádět servis, se obraťte na odborníky, udělají vám to rádi v jakemkoliv specializovaném obchodě. Je levný a instalace nového zabere sotva více než pár minut.

Hlavní důvody plivání vapu

Existují také tyto důvody:

  • Příliš silné potahování. Pokud tahate příliš silně, liquid se nestihne na spirálce odpařit, což vede k plivání.
  • Nesprávné umístění vaty. Vata by měla být utažena mírně pevně. Pokud je příliš volná, atomizér určitě začne plivat.
  • Nízká viskozita kapaliny. Pro výkonné mody je vhodnější zvolit náplně s vyšším obsahem VG než PG. Pokud máte liquid 50/50, může při potahování vytékat z tanku a prskat.
  • Selhání atomizéru. Proč e-cigareta plive liquid? Možná jste narazili na vadný tank nebo atomizér. Když části atomizéru do sebe správně nezapadají, vznikají mezi nimi mezery, které mohou vyvolat plivání.

To nejsou zdaleka všechny příčiny, ale jsou to ty nejčastější. Nyní přejděme ke způsobům, jak problém odstranit.

Jak problém vyřešit

Chcete-li odstranit prskání, musíte zjistit, proč vaš vape prská ve vašem konkrétním případě. Pokud jste začátečník, je lepší požádat o pomoc zkušenější vapery.

Níže uvádíme způsoby řešení problému, které mohou pomoci:

  • Zvyšte výkon vapování přibližně o 10 wattů: to umožní rychlejší odpařování liquidu;
  • Nezalévejte liquid do konce podu: k nasáknutí vatičky liquidem stačí množství 90 procent podu;Pokud je příčinou praskání vapu je vadný atomizér nebo e-cigareta
  • samotná, vyměňte zařízení v rámci záruky nebo si kupte nové;
  • Potahujte plynule a uvolněně: neždímejte páru silou;
  • Používejte náplně s poměrem VG/PG 70/30 nebo dokonce 80/20: tyto liquidy jsou viskóznější, což znamená menší pravděpodobnost výstřiků.

Nyní již víte, proč e-cigareta plive a jak to napravit. Doufáme, že vám výše uvedené tipy pomohou tento nepříjemný problém vyřešit.