Složení e-liquidu pro elektronickou cigaretu: podrobný rozpis

Vaping nahradil cigarety a právě se jím nechali unést miliony lidí po celém světě. Mezi desítky výhod patří absence nepříjemného pachu, široký výběr příchutí a minimální negativní účinky. Hlubší ponor do kultury vapingu chce zjistit více o tom, co se do liquidu dostává, jaké je jeho složení, převaha některých prvků nad jinými a jaký je rozdíl mezi liquidy bez nikotinu. Právě o tom si budeme povídat. 

Použité prvky složení liquidu pro vape

Standardní e-liquid pro vapy má ve svém složení čtyři hlavní prvky: propylenglykol, glycerin, aromata, nikotin. O každém z nich si níže povíme podrobněji.

Propylenglykol

Propylenglykol je složka, která pomáhá rozpouštět a sjednocovat všechny ostatní prvky. Mírně slabá vůně a sotva znatelná sladká chuť, netoxická látka, používá se jako přísada, a to i do potravinářských pokrmů. Potřebný pro příjemný náraz do hrdla při vapování. Kromě vapingu se používá k dekontaminaci, náhradě krevní plazmy, zpracování tabáku a v lécích.

Složení e-liquidu si nelze představit bez propylenglykolu (PG), protože tvoří asi 1/3 liquidu, i když jeho poměr s glycerinem se může mírně lišit na jednu či druhou stranu. Všimněte si, že ve vapech se používá netoxická chemická složka. Propylenglykol je jednou z velmi běžných přísad ve výrobcích pro lidi a domácí zvířata.

Hlavní fyzikální a chemické vlastnosti PG:

  • Odpařuje se při relativně nízkých teplotách a vytváří přitom aerosol. Vizuálně se podobá hustému a hutnému kouři běžných cigaret;
  • váže nikotin a aromatické látky. V důsledku toho se všechny tyto látky dostávají do těla při vdechování páry;
  • Termostabilita. Vylučuje rozdělení na molekuly při zahřívání během fungování e-cigarety.

Všimněte si také, že čím více propylenglykolu je ve složení liquidu, tím více tekutiny se získá. Výsledkem je snadné pronikání i těmi nejmenšími průduchy vaporizéru a běžná impregnace vaty. V souladu s tím se s klesající koncentrací PG stává kapalina viskóznější a pro její vyparování je třeba zvýšit výkon dodávaný do vaporizéru.

Glycerin

Glycerin (VG) je čirá, viskózní kapalina s chutí, ale bez vůni. Díky propylenglykolu se stává tekutější. Vytváří velké množství páry, nahrazuje propylenglykol, pokud je vaper alergický.

Glycerin se vyrábí ze surovin živočišného a rostlinného původu, pro člověka naprosto bezpečný, netoxický. Díky své fyzikální povaze je VG vynikajícím rozpouštědlem pro ostatní složky liquidu, včetně propylenglykolu a aromat. Sám o sobě nezvyšuje "throat hit". Proto, pokud je ve složení více glycerinu, je taková směs ideální pro vapery, kteří nepotřebují silný "úder po krku".

Při zahřátí se VG odpařuje a mění se v páru, která se pak stává aerosolem s velkým množstvím malých kapiček. Tato složka je zodpovědná za hustotu páry a zajišťuje přenos molekul ostatních složek.

Příchutě

Příchutě jsou aditiva, která umožňují pocítit příjemnou chuť a vůni.  Nejlepší je používat pouze potravinářská aromata, která nejsou pro člověka škodlivá. Díky široké nabídce si můžete vybrat nebo samostatně vytvořit téměř jakoukoliv příchuť. Při zahřívání nevznikají jedovaté látky.

Hlavní typy ochucovadel nebo aroma používaných v tekutinách:

  • přírodní. Jedná se o látky získané z rostlinných surovin. Přírodní složení se samozřejmě odráží v ceně, bio výrobky jsou mnohem dražší a mají také malou trvanlivost;
  • syntetické. To je řešení pro ty, kteří nejsou ochotni utrácet za přírodní složení. Syntetické jsou cenově nejdostupnější, zastoupené velmi rozmanitou škálou příchutí. A existují jak mono, tak i vícepříchutové aroma. Přestože jsou cenově dostupnější, neměli byste uvažovat o nejlevnějších možnostech, pokud plánujete zamíchávát sami. Je lepší důvěřovat známým výrobcům, kteří vyrábějí pouze certifikované produkty.

Příchutě se spotřebovávají velmi střídmě, takže jedna lahvička dlouho nevydrží, i když vše závisí na typu zařízení a požadované intenzitě. Při zamíchání můžete s příchutěmi bezpečně experimentovat a vytvářet originální kombinace. Při přidávání příchutí je třeba postupovat opatrně, začít s několika kapkami. Poté postupně přidávejte další.

Nikotin

Nikotin - zaujímá ve složení vape liquidu od 0 do 20 mg/ml, síla určuje spokojenost kuřáka. Nekuřáci často vapují liquidy bez nikotinu, které jsou zcela bez této škodlivé látky. Jedná se o organický nikotin, který se používá z důvodu absence karcinogenního dehtu a amoniaku, který dále rozvíjí závislost. Běžné cigarety obsahují produkty spalování, které jsou desítkykrát škodlivější než vapování, a právě ty vyvolávají rakovinu, nikoli nikotin.

Tato složka je návyková, ale v případě vapingu neexistují žádné důkazy, že by byla faktorem, který zvyšuje riziko rakoviny.

Čím vyšší je koncentrace nikotinu v liquidu, tím silnější bude úder do hrdla. Existují dva běžné typy nikotinu: volná báze a fyziologický roztok. První je přečištěná látka, někdy se jí říká alkalická. Získává se ve dvou fázích. Nejprve je chemicky upravena pro vysoce účinnou extrakci, poté je přečištěna.

Fyziologický nikotin nebo-li solní je zase umělá látka a má vyváženou kyselost, stejnou jako v lidském těle. Vzniká přidáním různých kyselin k běžnému nikotinu. Výsledkem je čistší látka, která má tendenci se rychleji vstřebávat a dává menší zásah do hrdla. V těle také vydrží déle, což znamená, že nutkání kouřit se objevuje méně často.

Pomůcky pro vlastní destilaci

Další destilovaná voda je nepostradatelným prvkem pro příznivce lehčího vapování, bez viskozity (obvykle s velkým množstvím glycerinu). Vapeři se dělí na dva tábory: ti, kteří ji přidávají, a ti, kteří ji nepřidávají, přičemž všichni kladou důraz na vodnatější chuť a méně páry. Doporučuje se přidávat maximálně 10 % na celkovou hmotnost. Potravinářský glycerin sám o sobě obsahuje ve svém složení nejméně 5 procent čisté vody.

Z čeho se skládá liquid do e-cigaret:nikotinové a beznikotinové varianty

Existuje několik způsobů zpracování: sulfatace, extrakce, desulfatace a nejmodernější metoda chemického zpracování čistého nikotinu. Speciální vybavení, vyškolení lidé a omezený trh činí tento druh nikotinu jedním z nejlepších, ale také nejdražších. Kolem 2 000 dolarů za kilogram výrobku, který je nejlepší pro přípravu tekutin do e-cigaret. Tekutiny pro vape se dodávají v provedení s nikotinem a bez nikotinu. Pojďme si o nich podrobněji povědět dále.

Nikotinové 

Tyto liquidy obsahují různou koncentraci látky, která je návyková. Formy nikotinu se liší, stejně jako jeho koncentrace. Měli byste si ji vybrat podle vlastních preferencí a typu zařízení, které používáte.

Bez nikotinu

Takové tekutiny se také nazývají nulky, protože v nich není absolutně žádný nikotin. Obsahují propylenglykol, glycerin, vodu a aromata. Žádný účinek na organismus podobný kouření nikotinových směsí a tím spíše běžných cigaret není pozorován. Vapy s beznikotinovými směsmi - velmi zajímavá možnost, která eliminuje destruktivní účinek na organismus, poskytne estetický požitek. Vapování rozhodně neovlivní stav vašich zubů, prstů, pokožky.

Co si vybrat?

Nejmíń škodlivější složení vape liquidu je bez nikotinu. Hlavním rozdílem je absence nikotinu jako takového nebo jeho snížení na 1-2 mg/ml. Kuřáci obvykle sledují cíl snížit závislost a vape se k tomu dobře hodí. Vapeří často každých několik měsíců snižují sílu a dávají přednost rozmanitosti chutí a příchutí před škodlivou látkou.

 Jak vybrat správnou koncentraci nikotinu

Už jsme si ujasnili, co je obsaženo ve složení liquidu, a ujistili se, že hlavní složkou, která umožňuje kuřákům klasických cigaret přejít na vape, je nikotin. Je velmi důležité pochopit, jaká je jeho koncentrace ve složení. To vám usnadní přechod z cigaret na vape. Podrobnější informace - v tabulce: 



Papirosy 

E-liquidy pro tahání cigaret

Cigaretové tahové e-liquidy

Elektronické cigarety s potahováním z dýmky

Mg nikotinu v 1 cigaretě

Nikotin klasický

Salt nikotin

Nikotin klasický

0,1-0,2

3-6 mg/ml

10-15 mg/ml

1,5 mg/ml

0,3-0,6

6-12 mg/ml


25 mg/ml

3 mg/ml



0,6-10

12-18 mg/ml

50 mg/ml

6 mg/ml



 

Upozornění: výše uvedené údaje jsou přibližné, protože v současné době neexistuje algoritmus pro výpočet přesného poměru nikotinu.

Škodlivé složky liquidu pro e-cigarety

V současné době jsou studie o škodlivosti složek poměrně rozporuplné. To hlavní - při výběru liquidu se nesnažte příliš šetřit, protože v těch nejlevnějších náplních jsou použity nekvalitní komponenty, které vašemu tělu rozhodně nic dobrého nepřinesou.

Velmi důležité je také zvolit správné složení s ohledem na typ vašeho přístroje, pak náplň nebude hořet, a tudíž nebude přinášet negativní pocity.

Všechny složky složení: propylenglykol, glycerin, destilovaná voda - tělu neškodí. Podmíněně ne za nejbezpečnější lze považovat aromata. Opět platí, že pokud si koupíte náplně nebo komponenty pro zamíchání od známých výrobců, nemůžete se ničeho obávat.

Nejlepší způsob, jak najít svou oblíbenou příchuť a poměr, je nezávislé míchání. Jen tak si můžete najít vlastní oblíbené příchutě a procentuální podíl glycerinu k propylenglykolu, aniž byste museli platit další peníze za služby míchání. Díky tomu můžete vědět, z čeho se váš liquid skládá, jaké prvky a v jakém množství jsou v něm obsaženy, a hlavně: můžete experimentovat kombinováním ochucených prvků nebo hotových příchutí do vlastní kombinace.